Dansk Svenska Norsk English Nederlands Deutsch 

Semestermål i Danmark
Danmark är ett land där du kan få uppleva det mesta. Här finns verkligen något för alla...
(läs mer)...

Legoland
Ett självklart val för barnfamiljen är Legoland...
(läs mer)...

En historisk resa
Danmark är ett land med en spännande historia...
(läs mer)...

 

En historisk resa genom Danmark

Danmark är liksom Sverige ett land med en spännande historia. Också där bebodde vikingar landet under vikingatiden och det har på olika sätt präglat landet och folket där. För den som är intresserad av historia finns många platser att besöka i Danmark.

Vill man få en känsla av vikingatiden finns det många platser att besöka, oavsett om man befinner sig på Jylland, Själland eller Fyn. På Själland finns inte bara Nationalmuseet i Köpenhamn utan du kan även besöka Roskilde, där det finns ett vikingaskeppsmuseum med skepp från vikingatiden. Här finns även Lejre Försökscenter och där har du möjlighet att se hur vikingarna bodde.

På Fyn kan man besöka ett 20 m långt fartyg från vikingatiden som är bevarat i en glasmonter tillsammans med smycken och vapen. Detta kallas Ladbyskibet och ligger söder om Kerteminde.

Är du på Jylland och semestrar kan du även här få uppleva historiens vingslag och få leva dig tillbaka till svunna tider. Här finns till exempel Lindholm Höje; en imponerande gravsättning från vikingatiden med över 700 gravar. Denna plats ligger i närheten av Ålborg. Också detta ett måste om du är intresserad av historia.

Kung Harald Blåtand var den som införde kristendomen till Danmark och man kan se många monument, runstenar och kyrkor som är uppförda utav och till minne av honom. Han var en mäktig vikingakung och levde och verkade på 900-talet. Det var också han som bildade ett enat Danmark. I Jelling på Jylland finner du två runstenar som var uppförda i samband med att kund Harald Blåtand införde kristendomen. Dessa står utanför en av de äldsta kyrkorna i Danmark. I Jelling kan du även beskåda fler gravhögar – kyrkan är belägen mitt emellan två stora gravhögar från vikingatiden.

En annan viktig historisk plats på Jylland är Ribe. Detta är Danmarks äldsta by och dess medelålders centrum är välbevarat. Här kan man sannerligen leva sig tillbaka i tiden. Genom att vandra på gatorna och skåda husen med korsvirke förflyttas man många hundra år tillbaka i tiden. I Ribe finns dessutom Ribes Vikingar, som är visar dig hur handeln fungerade under vikingatiden och hur vikingarna levde.

Reser du till Danmark för att få en historisk semester kommer du inte bli besviken. Här finns något för alla och du kan få en god portion av historiska upplevelser.